Iskolánkban köszönthettük 2021. december 6- 12 között Erasmus program keretében egy szlovén és török delegációt. A tanárok és a diákok számára a magyarországi tartózkodást a hivatalos feladatok elvégzése mellett érdekes és különleges szabadidős programokkal tettük még színesebbé. A programok szervezéséért angoltanárunk és a program koordinátora, Margittay Lívia felelt, a sikeres lebonyolítását pedig két osztály több mint 10 diákja segítette.

Miután igazgatónőnk, Zsigó Zita köszöntötte a vendégeket az iskola falain belül kreatív játékokon keresztül ismerkedhettünk meg egymással és jövőbeni elképzeléseinkkel, terveinkkel. De helyet kaptak az ismerkedésben a különböző kultúrák szokásai, érdekességei. Az első esti program városunk megismerésével végződött, a karácsonyi forgatagban kicsit közösen is hangolódhattunk az ünnepekre.

A második nap még több izgalmat rejtett. Úticélunk Debrecen majd Hajdúszoboszló volt. Debreceni óráink a város és üzleti életének megismerésével teltek. Hajdúszoboszlón pedig az élményfürdő miliőjében egyszerre szórakozhattunk, és még jobban elmélyíthettük kapcsolatainkat a külföldi vendégeinkkel. A hosszú napot egy vacsorával zártuk a szoboszlói Kemencés csárdában. Az ottani idő nagyon jó hangulatban telt, emlékezetes élményekkel gazdagodtunk.

A harmadik napon a szegedi Junior Achievement Foundations egyik tagja látogatott el hozzánk. Igazán hasznos információkkal látott el bennünket az üzleti világról. Az Ózoon hotelban töltött ebédünk után a délutáni órák sporttevékenységekkel folytatódtak, hiszen a szellemi terhelés mellett a fizikainak is teret kellett engednünk. A sport még közelebb hozott minket egymáshoz, vidám pillanatokat élhettünk át újra.

A negyedik napon a Digitális Közösségi Alkotóműhelyet látogattuk meg a Wesselényiben. Itt a jövőbe tekinthettük, s személyes, szívhez szóló ajándékokkal gazdagodtunk.  Majd a Nyírpapír Ltd. – ben töltött pár óra interaktív és sikeres volt, hiszen megtapasztalhattuk, milyen nehéz is a munkáltatók élete. Számos feladatban résztvehettünk, amiért jutalomban is részesültünk. A hosszú napot ismét az Ózoon hotelben zártuk. Az esti programot az oklevelek átadása koronázta meg.

Az utolsó, azaz szombati napon Egerbe vezetett utunk. Meglátogattuk az egri várat, s hallhattuk annak történelmét. A kellemes ebéd után a Makláron található Stühmer családi vállalkozást látogattuk meg, ahonnan egyszerűen nem lehetett üres kézzel távozni. Gyönyörű környezetben ínycsiklandó dolgok vettek körbe minket. Az utolsó, ünnepi vacsora a Kemencés csárdában zajlott, ahol a napunk végét az almás rétes ízesítette meg.

Ez alatt a pár nap alatt büszkén mutattuk meg nemzetünk történelmét, nevezetességeinket, hagyományainkat. Közben jól szórakoztunk, kapcsolatot építettünk, mélyítettünk. Reméljük, a program folytatásában viszont láthatjuk majd barátainkat, és akkor majd ők ismertetik meg velünk a saját életterüket, melyről most csak hallomásban értesülhettünk!